Hoe kan ik mijn huur verlagen?

Hoe kan ik mijn huur verlagen?

Circa 43 procent van de Nederlanders leeft in een huurwoning. De maandlasten van het huren van een huis zijn over het algemeen hoger dan bij een koopwoning. Veel mensen weten alleen niet dat het zo maar eens kan zijn dat je de huur omlaag kan krijgen. Via de Huurcommissie hebben huurders namelijk de mogelijkheid om aanspraak te maken op een huurverlaging.

In 2017 stapten er maar 113 huurders naar de Huurcommissie. De helft van de huurders kregen een huurverlaging van gemiddeld 278 Euro.

Hoe kan ik mijn huurprijs verlagen?

Huurders kunnen in de eerste zes maanden na het tekenen van een huurcontract de huurprijs laten checken doormiddel van het Woningwaarderingsstelsel. Daarop gebaseerd controleert de Huurcommissie de huurprijs. Als de huurprijs bestaat uit een all-in prijs (gas, water, licht etc.) dan worden die kosten gescheiden. Het gaat dus altijd om de kale huurprijs. Op basis van de kale huurprijs gaat de Huurcommissie de huurprijs toetsen.

Huur toetsen

Tijdens het toetsen van de huurprijs maakt de onderzoeker een puntentelling van de woning. In het onderzoek worden eventuele gebreken ook meegenomen. Mochten er gebreken aanwezig zijn dan neemt de Huurcommissie dat ook mee in de eventuele verlaging van de huurprijs.

Verlaging huurprijs

Mocht het zo zijn dat de huurprijs te hoog is dan bepaalt de Huurcommissie een vernieuwde huurprijs.  Die huurprijs gaat dan in op het moment dat het huurcontract is getekend. Heb je op dat moment al 3 maanden huur betaald? Dan moet de verhuurder het verschil terugbetalen. De Huurcommissie zal niet assisteren in het terugvorderen van dat bedrag.

Wat kan er na het proces gebeuren?

  1. De Huurcommissie bepaalt dat de huurprijs redelijk is. Dat zou betekenen dat de huurprijs niet verandert.
  2. De Huurcommissie bepaalt dat de huurprijs te hoog is van de huurwoning. In dat geval wordt de huurprijs verlaagd.

Conclusie

Twijfel jij over de huurprijs van jouw huurwoning? Zorg dan dat je binnen 6 maanden na het ondertekenen het huurcontract de huurprijs laat toetsen door de Huurcommissie. Een voorwaarde is dan wel dat het niet gaat om een tijdelijk huurcontract. In dat geval kan de Huurcommissie, op dit moment, niks voor je doen. Ben je van mening dat je toch teveel huur betaalt maar heb je een tijdelijk huurcontract? Ga dan in een gesprek met je verhuurder. Misschien is jouw huurbaas bereid om de huurprijs te verlagen.

Wil jij weten of je huurprijs te hoog is? Doe hier dan de Huurprijscheck.

Wat zijn de voordelen van een huurwoning? Lees het hier!

Bronnen: www.kassa.bnnvara.nl en www.huurcommissie.nl


Blog Categorie